ING kijkt naar beurskoersen en ziet overwinning voor Bush

Bankgroep ING meent de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen al te kennen: huidig president George W. Bush.

De bank baseert zich hiervoor op een doorlichting van de financiële markten. "Uit de polls blijken er slechts marginale verschillen tussen de twee kandidaten, maar bij een doorlichting van de financiële markten zijn hun respectievelijke kansen duidelijk zichtbaar", staat in een mededeling van de bank.

Meer bepaald baseert ING zich op de elektronische markt van Iowa, waar sinds juni futurecontracten worden uitgeschreven op de presidentskandidaten. De beleggers, uitsluitend financiële specialisten en academici, kunnen dagelijks geld inzetten op één van de twee kandidaten tegen een prijs die evolueert volgens de wet van vraag en aanbod.

Aan de hand van de evolutie van deze markt is het mogelijk de overwinningskansen van Bush en Kerry te berekenen. Momenteel toont deze futuremarkt een ruime voorsprong (60 procent kans op overwinning) voor de uittredende president.

De barometer is volgens ING betrouwbaar. "In het verleden heeft deze markt telkens de naam van de winnaar aangeduid in de twee tot drie weken voor de verkiezingen", staat in de mededeling.

Maar voor de financiële markten lijkt een Democratisch bewind gunstiger, stelt ING. "De geschiedenis toont dat de Democraten meestal zorgen voor een groter beursoptimisme en voor meer vertrouwen in de toekomst. Ter illustratie: de markten stegen gemiddeld 5 procent meer per jaar onder Democratische mandaten. Enkel de zogenaamde traditionele industrieën zoals de chemie, voeding of de tabaks- en textielsector profiteren van het Republikeins bewind. De grote meerderheid van de andere sectoren (diensten, technologie) hebben de neiging beter te presteren onder een Democraat".

De aandelenmarkten anticiperen doorgaans op de stembusuitslag. Dit komt sinds een paar maanden tot uiting via een bovenmaatse prestatie van aandelen uit de energiesector (Apache, Chevron, Exxon), de financiële sector (Goldman Sachs, Merrill Lynch, Lehman), de nutsbedrijven (El Paso) en de farmasector (Schering), aldus ING.

Nu in het nieuws