Alle stemmen Afghaanse presidentsverkiezingen geteld

Print
Het tellen van de stemmen van de Afghaanse presidentsverkiezingen is klaar. Dat heeft de technische verkiezingsleider David Avery dinsdag bekendgemaakt.
De uitslag wordt pas officieel bekendgemaakt als de onderzoeken naar eventuele fraude bij de verkiezingen zijn afgerond. Naar verwachting duurt dat nog tot het weekeinde. Volgens Avery kan niets de uitslag meer wijzigen en komt de huidige president Hamid Karzai zeker als winnaar uit de bus. Eerder dinsdag, toen 97,7 procent van de stemmen was geteld, stond Karzai op ruim 55 procent en zijn belangrijkste tegenstander, oud-minister van onderwijs Yunus Qanooni, op 16 procent.

De kiesraad meldde dinsdag dat er bij de verkiezingen van 9 oktober waarschijnlijk wel valse stemmen zijn uitgebracht, maar niet zoveel dat de uitslag ongeldig moet worden verklaard. "Sommige stembussen waren zo overduidelijk volgepropt dat we niet geloven dat het om legitiem uitgebrachte stemmen ging", zei Ray Kennedy, de vice-voorzitter van raad, die uit Afghanen en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties bestaat.

Qanooni weigert tot nu toe zijn verlies toe te geven omdat Karzai zijn overwinning aan fraude te danken zou hebben, maar zegt dit in het belang van het land wel te zullen doen als wordt toegegeven dat de verkiezingen niet overal eerlijk zijn verlopen. Juridisch deskundigen van de kiesraad en buitenlandse verkiezingsdeskundigen onderzoeken momenteel onafhankelijk van elkaar de problemen die zich bij de verkiezingen hebben voorgedaan.
Nu in het nieuws