Test-Aankoop daagt Herbalife voor rechtbank wegens piramideverkoop

Print
De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop sleept multinational Herbalife voor de rechter wegens wettelijk verboden piramideverkoop. Dat maakt de consumentenorganisatie maandag in een persmededeling bekend.
Herbalife is een welbekende multinational in de sector verkoop van afslankingsproducten en voedingssupplementen. "De maatschappij haalt haar winst in hoofdzaak uit de uitbreiding van haar hiërarchisch opgevat netwerk van zelfstandige verkopers", aldus Test-Aankoopwoordvoerder Ivo Mechels. "Net als vroeger blijft Test-Aankoop de consument erop wijzen dat de producten uit het Herbalifegamma geen nut hebben en ondoeltreffend zijn, maar nu willen we de onderneming ook voor de rechtbank dagen wegens de wettelijk verboden piramideverkoop die ze toepast".

Uit een onderzoek naar de verkoopstechnieken van Herbalife blijkt dat het hoofddoel van het Herbalife-systeem bestaat uit het werven van nieuwe verdelers die aan het werk gaan met het statuut van zelfstandige. Niets wordt rechtstreeks aan de consument verkocht. "De laatste tijd wordt de consument via het Internet en de rubriek 'werk' van huis-aan-huisbladen bestookt met agressieve maar 'vermomde' werkaanbiedingen. In die aanbiedingen komt de naam Herbalife zelfs niet voor", verduidelijkt Mechels. Supervisoren en andere "president's teams" maken al gauw duidelijk dat men er alle belang bij heeft op te klimmen in de hiërarchie dankzij de aankoop van grote volumes producten.

Volgens Test-Aankoop is dit systeem een inbreuk op artikel 84 van de wet op de handelspraktijken. "Alle aanwijzingen voor een piramideverkoop zijn aanwezig. Elke medewerker verrijkt zich hoofdzakelijk door de aankopen van nieuwe aanhangers, de grootste winsten worden niet gerealiseerd door de verkoop maar door die verkoop in een gesloten circuit. De winst is dus hoofdzakelijk afkomstig van de uitbreiding van het systeem", aldus nog Mechels. Bij Herbalife zelf was maandagvoormiddag nog niemand telefonisch bereikbaar voor een reactie.

Mensen die zich benadeeld voelen door de praktijken van Herbalife kunnen hun getuigenis versturen naar leden@test-aankoop.be of per post naar Test-Aankoop-ledendienst, Hollandstraat 13, 1060 Brussel.
Nu in het nieuws