België verliest van Spanje op WK Kwalificatiewedstrijd

De Rode Duivels hebben zaterdag in Santander hun tweede kwalificatiewedstrijd om deelname aan het wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland met 2-0 (rust: 0-0) verloren van Spanje.

Belga

België moest na 28 minuten met tien verder na rood voor Eric Deflandre, maar zou toch nog zonder schade de rust halen. In de tweede helft bezorgden Luque (60e) en Raul (64e) Spanje de overwinning. Ook Bart Goor kreeg in de 68e minuut nog rood van de Deense scheidsrechter Kim Milton Nielsen, zodat de Rode Duivels de wedstrijd met negen moesten beëindigen.

De andere wedstrijd in kwalificatiegroep 7 eindigde op een 0-0 gelijkspel tussen Bosnië-Herzegovina en Servië-Montenegro. België staat met één punt op de vijfde en voorlaatse plaats in de groep. Litouwen, Servië-Montenegro en Spanje staan met vier punten aan de leiding.

De Rode Duivels begonnen niet goed aan de partij in Santander. Doelman Peersman verkeek zich al in de eerste minuut op een lange voorzet van Reyes, maar Torres trapte de bal nipt naast het lege doel. Onze landgenoten reageerden, maar na een knappe actie van Kompany trapte Buffel te zwak op Casillas.

Nog geen twee minuten later trapte Reyes nipt voorlangs het doel van Peersman (8e). Onze landgenoten verweerden zich kranig, hoewel de technisch uitstekende Spanjaarden duidelijk baas waren. Na 21 minuten testte Xavi de vuisten van Peersman, en enkele minuten later ontsnapten de Belgen aan een strafschop (na een fout van Van Buyten op Reyes).

Net voor het halfuur zag het er slecht uit voor onze landgenoten. Eric Deflandre kreeg tweemaal geel in 10 seconden (fout + protest) en moest van het veld. Deflandre was ziedend, de Rode Duivels moesten nog meer dan een uur met zijn tienen verder.

Bisconti werd noodgedwongen rechtsachter en de troepen van Anthuenis wilden nu meer dan ooit de rust halen zonder een doelpunt te incasseren. Bijna kwam Torres nog tot scoren, maar in het geharrewar kon hij de bal niet binnenleggen. Onze landgenoten haalden met een 0-0 stand de rust, maar hadden een erg moeilijke eerste helft achter de kiezen.

In de tweede helft gingen de Spanjaarden tegen tien Duivels iets nadrukkelijker op zoek naar een doelpunt. Na een mooie actie van Reyes kreeg de net ingevallen Luque een mooie schietkans. De Spanjaard trapte de wenkende kans echter zwak op Peersman. Ons land loerde op de counter en op voorzet van Sonck kopte Mpenza naast het doel van Casillas.

Net op het uur kwam het thuisland op voorsprong. Kompany verloor de bal op eigen helft, en Reyes lanceerde Luque, die Peersman met een harde knal kansloos liet (1-0, 60e). Vier minuten later was het opnieuw raak. Deschacht ontzette slecht, en Michel Salgado legde de bal mooi op het hoofd van Raul, die vrijstaand mocht binnenkoppen (2-0, 63e).

De pech bleef duren voor onze landgenoten. Na 68 minuten kreeg kapitein Goor rood wegens spuwen (hij reageerde op onsportief gedrag van Xavi): nog 20 minuten met negen Belgen tegen elf Spanjaarden.

Met de moed der wanhoop probeerden de Rode Duivels de bakens te verzetten, maar ze stonden tegen een overmacht en in de defensie vielen er gaten. Xabi Alonso trapte echter naast (72e), Luque vergat te schieten (75e) en Peersman redde pogingen van Raul (77e), Baraja (81e) en Joaquin (90e+1).

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio