Klimaat van Europa wordt ruwer

Het klimaat van Europa verruwt. Steeds vaker is het extreem warm. Daarbij is de toename van het aantal warme dagen groter dan de afname van het aantal koude dagen. Bovendien regent het de laatste jaren heviger.

Klimaatonderzoeker A. Klein Tank van het Nederlandse KMI, het KNMI, ziet in de veranderingen een nieuwe aanwijzing voor de menselijke invloed op het klimaat. "Als de opwarming in Europa alleen het gevolg zou zijn van natuurlijke oorzaken zouden de trends er anders uitzien", zegt Klein Tank. Hij promoveert maandag aan de Universiteit Utrecht.

Voor zijn Europese onderzoek heeft de vorser gebruik gemaakt van dagelijkse metingen op meer dan tweehonderd weerstations. Afzonderlijke rapporten van 'gevaarlijk weer' en behaalde 'weerrecords' zijn daarvoor minder geschikt.

Het is voor het eerst dat de veranderingen in extremen over heel Europa volgens een standaardmethode zijn bestudeerd. Dit maakt ook vergelijking met andere werelddelen mogelijk. Alle meteorologische diensten in Europa stelden gegevens beschikbaar.

Het onderzoek biedt ook een klimaatscenario. Er is een heel kleine kans dat de Noord-Atlantische Golfstroom verzwakt. Dat zou in West-Europa leiden tot een abrupte en aanzienlijke daling van temperatuur. Uit berekeningen blijkt dat de veranderingen ook in dit geval alles behalve gelijkmatig verlopen.

Als de Golfstroom het af laat weten, neemt vooral het aantal relatief zachte winterdagen af en worden de koelste zomerdagen nog koeler. De extremen blijven zoals ze zijn: de temperatuur op zowel de koudste winterdagen als op zeer hete zomerdagen verandert dan niet, aldus de Nederlandse onderzoeker.

Nu in het nieuws