SpaceShipOne vliegt maandag opnieuw

Het private ruimtetuig SpaceShipOne onderneemt maandag zijn tweede vereiste poging om een prestigieuze prijs voor de promotie van ruimtetoerisme in de wacht te slepen, zo heeft de BBC vrijdag gemeld.

De "vaders" van SpaceShipOne, Burt Rutan en Paul Allen, maken een goede kans om de met tien miljoen dollar begiftigde Ansari-X prijs binnen te rijven. Die is acht jaar in het leven geroepen voor wie er binnen een tijdspanne van twee weken in slaagt met een privaat ruimtetuig de grens van de ruimte (100 km) te overschrijden en daarbij naast de piloot (het equivalent van) twee passagiers bij te hebben.

Op 21 juni vloog het SpaceShipOne tot 100,1 km boven het aardoppervlak. Woensdag was er vanuit de Mojave-woestijn een tweede poging. Piloot Mike Melvill (62) bereikte volgens de jury een hoogte van 103 km.

Niettegenstaande het ruimtevliegtuig tijdens de ontbranding van de hybride raketmotor onverwacht begon te tollen en er daarvoor nog geen verklaring is gegeven, is er maandag een nieuwe poging.

Het speciaal geconcipieerde vliegtuig White Knight gaat normaal om 16.00 uur Belgische tijd opstijgen vanop een luchthaven in de Californische Mojave-woestijn. Op 15 km hoogte wordt het ruimtetuig dan gelost, en ontbrandt de motor om de ruimte in te vliegen. Het is nog niet geweten of de zeer ervaren Melvill opnieuw de piloot zal zijn. Ook is onduidelijk of die piloot al dan niet passagiers aan boord zal hebben.

Rutan vertelde de BBC eerder dat hij één van de eerste passagiers van zijn ruimtevliegtuig zou zijn.

Niet minder dan 26 teams proberen de gegeerde prijs in de wacht te slepen. Twee concurrenten die het al probeerden, faalden meteen. De derde vlucht van het SpaceShipOne valt samen met de verjaardag van de eerste kunstmatige satelliet, Spoetnik, op 4 oktober 1957.

Nu in het nieuws