Nieuw inlichtingennummer 'Lisa' (1234) werkt op stemherkenning

Print
De inlichtingendienst 1207 heeft er een hoogtechnologisch zusje bij: 'Lisa' of 1234. Met het nummer kan men zowel een vast als een mobiel telefoonnummer in België als een nummer van een persoon, bedrijf of dienst opvragen.
Opvallend is dat de dienst volledig automatisch werkt op basis van spraakherkenning. Dat meldt Belgacom vrijdag in een persbericht.

Hoe werkt Lisa in de praktijk? Je vormt het nummer 1234 op je toestel en krijgt Lisa, de virtuele telefoniste (een robotstem), aan de lijn. Op basis van vragen en antwoorden krijgt de klant het gevraagde telefoonnummer. De aanvrager moet geen toetsen indrukken of informatie ingeven op een klavier, maar kan gewoon praten tegen de machine. Die vertaalt de vraag van de klant en zoekt de gegevens op in de databank. Aan het einde van de opzoeking kan de klant doorverbonden worden met het gezochte nummer.

Of het nieuwe systeem de gebruiksvriendelijkheid en de zoeksnelheid bevordert, valt af te wachten. Uit een kleine test van het persagentschap Belga vrijdag blijkt dat de stemherkenning niet altijd even vlot verloopt. Het systeem heeft bijvoorbeeld af en toe moeite om namen, straatnamen of gemeenten te herkennen.
Jan Margot van Belgacom ontkent echter dat Lisa kampt met "opstartmoeilijkheden". Volgens hem verloopt de dienst "zeer vlot". Bij problemen kan men trouwens ook via de sterretjestoets doorverbonden worden met een echte telefoniste.

Met de nieuwe inlichtingendienst wordt gemikt op een breed publiek, "al zal het high-techaspect ervan waarschijnlijk vooral het jongere technology-minded publiek aanspreken", zo luidt het. Belgacom benadrukt ook dat de nieuwe inlichingendienst de bestaande 1207-centrale niet vervangt.
Tot het einde van dit jaar is de dienst gratis beschikbaar vanaf de netwerken die de promotie ondersteunen. Ter verduidelijking: Het is de toegang tot de dienst die gratis is. Voor de eventuele verbinding die tot stand komt, geldt het normale tarief, afhankelijk van het gebruikte netwerk. Vanaf 2005 wordt de volledige dienst betalend. Meer informatie over Lisa is terug te vinden op www.1234.be

.

Nu in het nieuws