Alternatieve Nobelprijs voor ontdekking verband country en zelfmoord

Een studie die een band legt tussen countrymuziek en het zelfmoordpercentage behoort tot de laureaten van de donderdagavond toegekende Ig-Nobelprijzen, de humoristisch-bizarre tegenhanger van de prestigieuze Noordse wetenschaps- en andere prijzenregen die er straks gaat aankomen.

Belga

Steven Stack van de Wayne State University in Detroit en James Gundlach van de Auburn Universiteit in Alabama publiceerden reeds in 1992 dat er een verband is tussen country en zelfmoord.

Onafhankelijk van de economische toestand, burgerlijke stand of de beschikbaarheid van wapens, leggen leden van de blanke gemeenschap in de VS meer de hand aan zichzelf, indien het aandeel van country op de lokale radiostations hoog is. Reden: dit "muziek"genre legt tekstueel de nadruk op huwelijksproblemen, alcoholisme en sociale vervreemding.

Deze bevinding leverde het duo twaalf jaar later tijdens een ceremonie op de Harvard-universiteit in Boston de Ig-Nobelprijs voor geneeskunde op.

De twaalf Ig-Nobelprijzen zijn veertien jaar geleden uit de koker van Marc Abrahams in het leven geroepen om studies of uitvindingen te bekronen die het meest hebben gedaan om mensen aan het lachen of denken te zetten.

De prijs voor de Vrede was voor een krasse outsider: de Japanner Daisuke Inoue, beter bekend als de uitvinder van de karaoke. Motivatie van de jury: "een heel nieuwe manier waarbij mensen kunnen leren elkaar te verdragen".

Spaarzaamheid was het sleutelwoord van de Ig-Nobelprijs voor economie, toegekend aan het Vaticaan voor het outsourcen van gebeden en missen.

De prijs voor de fysica ging naar een Canadees-Amerikaans vorsersteam dat de dynamiek van de hoola hoop had bestudeerd. Jillian Clarke uit Chicago werd de jongste laureate met een studie over de "vijf seconden regel" omtrent de vraag of het veilig is voedsel op te slokken dat op de grond is gevallen.

De prijs voor psychologie was voor Daniel Simons van de Universiteit van Illinois en Christopher Chabris van Harvard. Zij toonden dat wanneer iemand heel veel aandacht schenkt aan iets, die iemand eender wat er in de nabijheid gebeurt, soms niet kan zien. Met inbegrip van het voorbijfietsen van een man in een gorillapak.

Robert Batty van het Dunstaffnage Marine Laboratory in Oban kreeg de biologieprijs want hij smurfte dat haringen beter kunnen communiceren dankzij gassen die uit hun ingewanden ontsnappen.

Nu in het nieuws