Gevangen Brit meldt martelingen in Guantanamo Bay

Een in Guantanamo Bay gevangenzittende Brit heeft in een brief aan zijn advocaten gemeld dat hij is gemarteld, bijna twee jaar in zijn eentje is opgesloten en op de Amerikaanse basis Bagram in Afghanistan getuige is geweest van de moord op twee gedetineerden door Amerikaanse militaire ondervragers. Dat hebben de advocaten van de Brit, Moazzam Begg, vrijdag gezegd. Dat de Amerikaanse autoriteiten de brief ongecensureerd aan het juridisch team van Begg hebben doorgegeven, is volgens hen mogelijk een vergissing geweest.

AP Ned

Begg (36) is een van de vier Britten die als terreurverdachten op de Amerikaanse vlootbasis Guantanamo Bay op Cuba worden vastgehouden. Zijn advocaten verklaarden maandag stopzetting van de "inhumane behandeling" van hun cliënt te zullen vorderen en deden een beroep op de Britse regering zich harder in te spannen voor zijn vrijlating.

In de handgeschreven brief, gedateerd op 12 juli van dit jaar, zegt Begg dat hij in januari 2002 uit zijn huis in Pakistan werd ontvoerd en naar Afghanistan werd gebracht. Daar werd hij gedurende een jaar op de Amerikaanse basis Bagram "vernederd en fysiek mishandeld".

Het optreden van Amerikaanse militaire ondervragers leidde volgens hem tot de dood van twee medegedetineerden, "waarvan ik zelf deels getuige was". Begg noemt geen bijzonderheden, maar verwijst naar een eerdere brief, die zijn advocaten niet ontvangen hebben. Begg schrijft ook dat hij sinds februari 2003 in zijn eentje is opgesloten in Guantanamo Bay, waar hij onder bedreiging met "langdurige gevangenschap, standrechtelijke processen en executie" gedwongen werd verklaringen te ondertekenen.

Een van de Amerikaanse advocaten van Begg, Clive Stafford Smith, zei dat diens beweringen nog maar het topje van de ijsberg vormen en riep op tot openbaarmaking van bewijzen van marteling in Guantanamo. Hij zei dat een andere advocaat, Gitanjali Gutierrez, Begg in augustus in Guantanamo heeft gesproken, maar dat zij geen details van hun gesprekken mocht onthullen.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken zei dat Britse diplomaten Begg verschillende malen hebben bezocht en dat hij bij die bezoeken nooit iets verteld heeft over stelselmatig geweld in Guantanamo Bay. Wat hij over de mishandelingen in Bagram heeft gezegd is bij de Amerikaanse autoriteiten aangekaart en wordt door hen onderzocht, aldus een woordvoerder van het ministerie.