Toespraak Allawi voor VS-Congres geschreven door Witte Huis

De door de Congresleden fel toegejuichte speech vorige week donderdag van de Iraakse interim-premier Iyad Allawi voor de verzamelde kamers van het VS-parlement, is voor het leeuwendeel opgesteld door medewerkers van het Witte Huis.

De Democratische senator Dianne Feinstein heeft president Bush in een brief op de hoogte gebracht van haar "verbijstering".

Volgens de krant

Washington Post

werd Allawi, voormalig medewerker van de CIA, grondig "gecoacht" door VS-functionarissen, onder wie Dan Senor, de voormalige woordvoerder van de Amerikaanse bezettingsmacht in Irak -de CPA, Coalition Provisional Authority.

Feinstein maakt zich in haar brief boos omdat zij "oprecht dacht" dat Allawi een "onafhankelijke" (en voor Feinstein verheugend positieve) kijk op de toestand in Irak gaf. Nu zij weet dat de tekst werd opgesteld door regeringsfunctionarissen en medewerkers van het campagneteam voor de herverkiezing van Bush, "verliest de toespraak alle geloofwaardigheid", aldus de senator uit Californië.

Maar ook de verbazing van Feinstein wekt verbazing. De door de VS benoemde interimregering-Allawi mist in eigen land alle populaire steun en zijn trip naar Washington kostte de Iraakse "sterke man" -voormalig lid van Saddams geheime dienst moechabarat, pleger van terreuraanslagen in Irak in de jaren negentig en nog steeds ervan verdacht zes gevangenen eigenhandig een nekschot te hebben gegeven- zijn laatste restje populariteit: hij dankte de Amerikanen voor de "bevrijding", terwijl ruim negentig procent die momenteel beschouwt als een "bezetting".

Voor zijn geloofwaardigheid in eigen land had Allawi beter zijn Amerikaanse gastheren met een milde vorm van kritiek bestookt, die althans de illusie zou hooggehouden hebben dat hij premier is van een "soeverein" land.

Nu in het nieuws