Propere straat is prioriteit

Print
Binnen de strategische projecten van de stad Antwerpen staan propere straten op de eerste plaats. Om dat te realiseren is een verdere optimalisering van Stadsreiniging nodig. Een oefening waar milieuschepen Erwin Pairon (Groen!) samen met zijn bedrijfsdirecteur volop mee bezig is. Een overzicht van de opties die op tafel liggen:
Nachtophalingen: als de eerste fase van de Ring is afgerond, stoppen ook de nachtophalingen in Antwerpen. In 25% van de stad wordt het huishoudelijk afval 's nachts verwijderd. "We hebben zes maanden om een grondige evaluatie te maken van de nachtophalingen", zegt Pairon. "Daarbij bekijken we de voor- en nadelen. Met de tweede fase van de heraanleg van de Ring hervatten we de nachtophalingen. We onderzoeken of we ook na de heraanleg de nachtophalingen kunnen verderzetten."
Vuilniswagens: het budget voor vuilniswagens is in de begroting met 25% toegenomen. Dat laat toe om sneller nieuwe wagens te kopen. "Een vuilniswagen moet normaal na tien jaar worden vervangen", zegt Pairon. "Alleen was daar het budget niet voor. Vuilniswagens bleven tot twaalf jaar in dienst. Het gevolg was dat een deel defect in de garage stond."
Papiermanden: de papiermanden op de grote winkelassen zijn te klein. Het is onmogelijk om een vuilniswagen de manden te laten ledigen tijdens de grote drukte. Grotere ondergrondse papiermanden of kleine vuilniswagens zijn mogelijke oplossingen.
Zwerfvuil: een sensibiliseringscampagne moet de bewoners aanzetten om geregeld hun stoep te poetsen. Dat is eigenlijk verplicht, maar slechts weinigen doen dit.
Sluikstorten: de belofte van de Sluikstortcel om binnen de 24 uur het sluikstort te verwijderen, is niet steeds haalbaar. "Het systeem wordt nu herbekeken", zegt Pairon. "Daarnaast moet het repressieve luik tegen sluikstorters verder worden uitgebouwd. Ik kijk daarvoor naar de politie."

.

Nu in het nieuws