AWW bewatert Nederland

De Antwerpse WaterWerken (AWW) levert vanaf 2006 water aan Nederland. De raad van bestuur heeft hierover net een intentiebrief getekend met het Rotterdamse bedrijf Evides, dat tot in Zeeuws-Vlaanderen water distribueert. Hiervoor komt er een nieuwe waterleiding van bijna 4 km tussen de Scheldelaan en de Nederlandse grens.

jforier

AWW-voorzitter en schepen van Financiën Luc Bungeneers (VLD) kon het nieuws gisteravond meedelen aan de gemeenteraad. Het is de eerste keer dat de Antwerpse WaterWerken een contract met een buitenlandse partner afsluit. De nieuwe verbinding tussen Antwerpen en Nederland moet in 2006 klaar zijn, zodat vanaf dat moment het water richting onze noorderburen kan stromen. Het gaat zowel om water dat bestemd is voor de industrie als voor drinkwater. De Antwerpse watermaatschappij zal zorgen dat het drinkwater voldoet aan de Nederlandse kwaliteitseisen. AWW compenseert met de industriële en buitenlandse contracten mee het dalend particulier verbruik in Antwerpen.

Het contract met Evides past in de nieuwe strategie van AWW, dat niet meer alleen een specialist van drinkwater is maar zich profileert als een integraal waterspecialist in Vlaanderen, zo onderstreept AWW-directeur-generaal Ivan Geilenkotten.

AWW neemt ook het beheer en onderhoud van de riolering in Antwerpen over. Vanaf 1 oktober vinden de Antwerpenaars op hun AWW-factuur de rekening. Ze betalen immers 0,25 euro per kubieke meter extra. "Normaal hadden we nog 70 jaar nodig om de rioleringen te vernieuwen. Nu doen we dat in 18,19 jaar", aldus Luc Bungeneers. Op vraag van Luk Lemmens gaf hij aan dat de bewoners bij de heraanleg van de straat geen bijkomende rioleringskosten zullen betalen.

Nu in het nieuws