Geen duidelijke winnaar in Amerikaans verkiezingsdebat

President George W. Bush noch diens uitdager John Kerry zijn erin geslaagd de bovenhand te halen in het eerste van drie debatten in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Belga

Terwijl Bush beter startte en de kritieken van de Democraat stevig counterde, was de eindsprint van Kerry overtuigender.

Thema's van dit eerste debat, dat plaatsvond in de gebouwen van de universiteit van Miami, Florida, was het buitenlandse beleid en de binnenlandse veiligheid. Moderator van het debat was Jim Lehrer van de openbare omroep PBS. Alle vragen waren door hem opgesteld.

De Democraat Kerry ligt al enkele weken een straatlengte achter op Bush in zowat alle opiniepeilingen. Dit debat was volgens sommige politieke analisten de laatste kans voor Kerry om opnieuw in de buurt te komen van de Republikein Bush.

Veel nieuwe elementen vielen er niet te rapen donderdagavond. Zowel Bush als Kerry hielden vast aan hun bekende retoriek. Bush ging in de verdediging over zijn Irak-beleid en Kerry die opperde dat hij het op alle punten beter zou aanpakken. Zo is Kerry er van overtuigd dat de steun voor de oorlog in Irak veel te klein was. "De VS hebben meer bondgenoten nodig in de strijd tegen terreur", zo zei hij meermaals. De huidige president viel regelmatig in herhaling en hoorde de opmerkingen van Kerry soms zichtbaar verveeld en geërgerd aan.

Het format van het debat -maximum twee minuten per antwoord- liet de politici niet toe dieper op de zaken in te gaan. Waarnemers waren het er achteraf wel over eens dat Kerry tijdens het debat voor het eerst in staat leek om zijn standpunten kort en krachtig te formuleren, iets waar het hem in het verleden al eens aan ontbrak.

Bijna 70 miljoen Amerikanen volgden het anderhalf uur durende debat live op televisie. Zowel Bush als Kerry zijn zich zeer bewust van het belang van deze rechtstreekse confrontaties.