Geweld in noorden Gazastrook gaat onverminderd door

Print
Drie Palestijnen zijn vrijdag om het leven gekomen toen een Israëlische tank een granaat afvuurde op de markt in het vluchtelingenkamp Jebaliya in het noordelijk deel van de Gazastrook.
Vijf personen raakten gewond, van wie twee ernstig. Bij twee Israëlische raketaanvallen in Jebaliya kwamen volgens het leger vijf Palestijnen om het leven en raakten zeventien Palestijnen gewond.

Het Israëlische leger begon donderdag een grootscheeps offensief in het noorden van de Gazastrook, nadat een dag eerder in het Israëlische Sderot twee kleine kinderen om het leven waren gekomen door een uit dat gebied door Palestijnse extremisten afgeschoten raket. Het offensief kostte donderdag aan 28 Palestijnen het leven. Nog eens 139 Palestijnen raakten gewond.
De meeste slachtoffers vielen in Jebaliya, waar in 1987 de eerste Palestijnse opstand begon. Het Israëlische kabinet gaf donderdagavond zijn fiat aan het offensief, dat een eind moet maken aan de frequente Palestijnse raketaanvallen op Israëlische doelen en onbepaalde tijd zal duren.

Donderdag kwamen ook al zeven Palestijnen om het leven toen een Israëlische tank een granaat afschoot op de markt van Jebaliya. Volgens het ziekenhuis waren alle slachtoffers jongens tussen de 13 en 17 jaar. Het leger zegt de granaat te hebben afgeschoten op gewapende mannen die drie explosieven naar een Israëlisch pantservoertuig hadden gegooid. Veel van de 23 Palestijnen die gewond raakten moeten ledematen missen en zeker vier gewonden zijn jonger dan 14, zeiden artsen. De commandant van het leger in de Gazastrook, Dan Harel, zei donderdag dat het hem speet dat er burgers waren gedood, maar beschuldigde de extremisten ervan burgers als menselijk schild te gebruiken.

.

Nu in het nieuws