Amerikaans leger doodt 108 "rebellen" in Samarra

Print
Bij een grootschalige operatie van het Amerikaanse leger in de Iraakse stad Samarra zijn vrijdag zeker 109 mensen om het leven gekomen, onder wie één Amerikaanse soldaat.
Doel van het offensief was de stad, die in handen is van "opstandelingen", opnieuw onder controle te krijgen. Volgens het Amerikaanse leger is vrijdag ook een Turkse gijzelaar bevrijd.

Het zou gaan om de grootste operatie van de afgelopen maanden. Zo'n 2.500 Amerikaanse soldaten en 1.000 leden van het Iraakse leger en de Iraakse nationale garde bestormden vrijdag de stad 125 kilometer ten noorden van Bagdad. De operatie komt er nadat vorige week de onderhandelingen over een vreedzame overgave van Samarra op een sisser afliepen. "Als antwoord op herhaaldelijke anti-Iraakse aanvallen (aanvallen tegen de bezettingstroepen of ordetroepen van de interim-regering) hebben de Iraakse veiligheids- en coalitietroepen vrijdagochtend de overheidsgebouwen en de gebouwen van de politie in Samarra extra beveiligd om de interimregering en de bevolking van Samarra te steunen" zegt het Amerikaanse leger.

Bij het offensief is vrijdagochtend een Amerikaanse soldaat om het leven gekomen. Vier andere Amerikaanse soldaten raakten gewond. Volgens een woordvoerder van het leger zijn 109 "rebellen" om het leven gekomen. Een arts in het ziekenhuis van Samarra beweert echter dat er negentig doden en 180 gewonden zijn. De arts zegt niet of het gaat om burgers of strijders.

Vrijdagmiddag waren de gevechten nog altijd aan de gang. De rebellen verdedigden zich met kalasjnikovs en raketten. In de moskees riepen de imams ondertussen op tot de jihad (heilige oorlog). Een Iraakse ambulancier zegt dat het leger hem meerdere malen belette bij de gewonden te komen.
Een woordvoerder van het leger kondigde vrijdag ook aan dat een Turkse gijzelaar is bevrijd. De man is overgebracht naar een basis van de coalitietroepen. Enige tijd geleden werden in Irak verscheidene Turken ontvoerd. Een meerderheid van hen is ondertussen vrijgelaten nadat hun werkgevers beloofden niet meer voor de Amerikanen te werken.

Het offensief in Samarra komt er na verklaringen van de Iraakse vice-premier belast met de nationale veiligheid, Barham Saleh, die donderdag zei dat de regering tegen november alle rebellensteden onder controle wil hebben.

.

Nu in het nieuws