Al-Jazeera ontvangt weer bandje van tweede man Al-Qaida

Print
De Arabische televisiezender Al-Jazeera zegt vrijdag opnieuw een bandje met een boodschap van Ayman al-Zawahri te hebben ontvangen, waarin de rechterhand van Osama bin Laden oproept tot aanslagen tegen Amerikaanse en Britse belangen overal ter wereld.
Al-Zawahri roept moslims op "niet langer te wachten, anders worden wij verslonden, het ene land na het andere". Behalve de Verenigde Staten en Groot-Brittannië noemt hij ook Australië, Frankrijk, Polen, Noorwegen, Zuid-Korea en Japan, die ofwel aan de bezetting van Afghanistan of Irak meedoen, of Israël "middelen om te overleven" geven.

Opvallend aan de opnamen was dat Al-Zawahri energieker klinkt dan op voorgaande bandjes. Hij lijkt ook te erkennen dat de leiders van Al-Qaida niet onoverwinnelijk zijn. "Jeugd van de Islam, als we dood zijn of gevangengenomen, zet onze strijd dan voort en verraad God en zijn profeet niet", zegt de stem op de band.

Het was niet direct mogelijk de echtheid van het bandje te verifiëren. Een medewerker van Al-Jazeera zei dat het bandje langs de gebruikelijke weg was ontvangen. Het televisiestation zond twee gedeelten van samen bijna vier minuten van de boodschap uit. Al-Jazeera zei niet van plan te zijn de hele boodschap uit te zenden.
Op 9 september ontving Al-Jazeera al een videoboodschap van Al-Zawahri, waarin de Egyptenaar zei dat de Verenigde Staten in Irak en Afghanistan uiteindelijk in het stof zullen bijten. De Amerikaanse geheime dienst CIA stelde met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vast dat de spreker inderdaad Al-Zawahri was. De Amerikaanse regering heeft op zijn hoofd een prijs van 25 miljoen dollar gezet.

.

Nu in het nieuws