Weer doden bij voortgezet Israëlisch offensief in Gazastrook

De Israëlische operatie in het noorden de Gazastrook heeft vrijdag opnieuw aan minstens zeven Palestijnen het leven gekost. Het leger voert er sinds dinsdagnacht een operatie uit op grote schaal. Bij de doden zijn zowel burgers als gewapende strijders.

De meeste slachtoffers vielen, net als donderdag, in het vluchtelingenkamp Jabaliya.

Bij een luchtaanval op het vluchtelingenkamp zijn twee leden van de radicale beweging Hamas gedood. Een derde activist en drie burgers raakten bij de raid gewond. De vier gewonden bevonden zich op het moment van de aanval voor de moskee in het oosten van het kamp. Jabaliya is het grootste kamp in de Gazastrook en herbergt meer dan 100.000 Palestijnen. Het kamp is vanouds een bolwerk van het radicale verzet. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger was de aanval gericht tegen strijders "die zich opmaakten" om een artisanale Qassam-raket af te vuren.

Niet veel later kwamen drie andere Palestijnen om het leven en raakten tien anderen gewond bij een nieuwe helikopteraanval op het kamp, aldus medische bronnen en getuigen. Of het gaat om strijders of burgers, is niet duidelijk.

Meer naar het noorden toe doodde het Israëlische leger twee gewapende strijders vlakbij de grensovergang Erez. Het zou gaan om een lid van de al-Aqsabeweging en een Hamastrijder die een aanval wilden uitvoeren op de politie bij Erez. Zes anderen werden opgepakt. De groep zou dertig kilogram springstof bij zich hebben gehad.

Het ziet er overigens niet naar uit dat het Israëlische offensief snel ten einde zal zijn. De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, verklaarde "dat de operatie zal doorgaan". Volgens de Palestijnen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag zo'n honderd pantservoertuigen aangekomen in de regio. Het Israëlische veiligheidskabinet zou enkele uren voordien een uitbreiding van het offensief hebben goedgekeurd. Met de operatie zegt Israël te willen verhinderen dat Hamas nog raketaanvallen uitvoert op burgerdoelwitten.

Nu in het nieuws