Bekele en Isinbayeva zijn atleten van het jaar

De Ethiopiër Kenenisa Bekele en de Russin Yelena Isinbayeva zijn zondag in Monaco verkozen tot "atleten van het jaar 2004" op het gala van de Grand Prix-finale van de internationale atletiekfederatie (IAAF).

Belga

De twee 22-jarigen, ze verschillen amper tien dagen in leeftijd, volgen op het palmares de Marokkaan Hicham El-Guerrouj en de Zuid-Afrikaanse Hestrie Cloete op.

Bekele, olympisch kampioen op de 10.000 meter, leed slechts één nederlaag dit seizoen, de finale van de 5000 meter op de olympische spelen van Athene tegen El Guerrouj. De waardige opvolger van de legendarische Haile Gebreselassie won al zijn andere wedstrijden, met als uitschieter twee wereldrecords binnen de acht dagen. Op 31 mei in Hengelo verbeterde hij het wereldrecord op de 5000 meter in 12:37.35 en op 8 juni in Ostrava, verbeterde hij dat van de 10.000 meter in 26:20.31. In de voorafgaande winter was hij op de wereldkampioenschappen veldlopen er voor de derde opeenvolgende keer in geslaagd om de dubbel, korte cross en lange cross, te winnen.

Isinbayeva was bij de vrouwen een logische laureate, na een quasi perfect seizoen, dat van haar de "Bubka van het polstokspringen voor vrouwen" maakte.

De olympische kampioene vestigde acht wereldrecords, vaak centimeter per centimeter in functie van de premies, en maakte een sprong van 4m81 in februari naar 4m92 op de Memorial an Damme, begin september in Brussel. De voormalige turnster slaagde erin vier wereldrecords te verbeteren tussen Birmingham en Brussel.

Volgend jaar overschrijdt ze mogelijk als eerste de kaap van de 5 meter, een prestatie die haar reeds lukte op training op 7 juni dit jaar.

Naast de twee winnaars verdienden twee andere atleten een speciale vermelding in 2004. De drievoudige laureaat El-Guerrouj en de Britse Kelly Holmes realiseerden beiden een fabuleuze dubbel op de olympische spelen in Athene, de Marokkaan op de 1500 en de 5000 meter, de Britse op de 800 en 1500 meter.