Bijna 2 miljard gsm-gebruikers in 2006 (Ericsson)

Print
Het aantal gsm-gebruikers zal tegen 2006 de 2 miljard benaderen, vooral dankzij de groei van de mobiele telefoon in India en China.
Dat schat de directeur-generaal van de Zweedse gsm-fabrikant Ericsson. "Zelfs al is de markt bijna verzadigd in West-Europa, dan nog verwachten we 'een fantastische groei' in de nieuwe landen", aldus Carl-Henric Svanberg op een persconferentie in New Delhi.

Momenteel zijn er wereldwijd 1,5 miljard gsm-gebruikers. "We stellen vast dat we snel de 2 miljard kunnen bereiken", zei Svanberg. "Minstens de helft van onze groei wordt opgetekend in de nieuwe economieën. We moeten onze dekking nog uitbreiden in China, India en het Verre Oosten". Maandelijks komen er 1,8 miljoen gsm-abonnees bij in India en 4 à 5 miljoen in Chin.

De opkomst van de mobiele telefoon in deze landen is goed nieuws voor de telecombedrijven. Die zagen de voorbije jaren hun verkopen dalen, omdat in het Westen de meeste mensen reeds een mobieltje hebben en slechts traag een nieuw toestel aanschaften. Dit fenomeen zorgde voor verliezen en massale afdankingen, maar sinds eind vorig jaar is het tij gekeerd. "Er heerst opnieuw vertrouwen in de industrie. Het slechtste in de telecomsector is achter de rug. Ook volgend jaar en in 2006 zal er verder groei zijn", verklaarde de topman.

In het Westen verwacht hij de opkomst van de derdegeneratie gsm, die gebruikmaakt van de UMTS-technologie. Daarmee kan men onder meer snel op het internet surfen of videobeelden bekijken op de gsm.
Nu in het nieuws