Leeftijd orgaandonoren speelt geen rol meer

Print
Sinds er een tekort is aan orgaandonoren, speelt de leeftijd alsmaar minder een rol. Dat zegt Luc Colenbie, transplantatiecoördinator van het UZ Gent. Vorige week raakte bekend dat in 2002 in ons land wekelijks twee mensen stierven die op een wachtlijst stonden voor orgaantransplantatie.
Vroeger kwam een persoon van 65 jaar niet meer in aanmerking voor orgaandonatie. Maar sinds 2002, toen de wachtlijsten voor donororganen gingen toenemen, zijn we anders gaan werken, aldus Colenbie. "We kijken nu enkel nog naar de conditie van de organen. Het is dus best mogelijk dat iemand van 73 als donor kan fungeren, terwijl een persoon van 44 niet geschikt is", legt hij uit. "Dankzij nieuwe technieken kunnen we immers de kwaliteit van organen controleren en ze beter bewaren".
De nieuwe manier van werken is nodig omdat het aantal orgaandonoren de afgelopen jaren stabiel bleef -op jaarbasis schommelde hun aantal tussen de 22 tot 25 per miljoen inwoners- maar de wachtlijsten toenamen.
Om het aantal donoren te verhogen is volgens Colenbie ook een infocampagne over de donorwetgeving nodig. In ons land is iedereen potentiële donor als hij zich hiertegen niet uitdrukkelijk verzet heeft. Ongeveer 200.000 mensen hebben dat gedaan. In de praktijk wordt bij een overlijden echter ook nog de familie geraadpleegd en deze geeft in 10 tot 15 procent van de gevallen geen toestemming.
Nu in het nieuws