Commissaris Kroes schrijft eigen deontologische code

Print
De toekomstige Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes zal nooit meer een bestuursmandaat opnemen in een bedrijf.
Over bedrijven waar ze ooit een mandaat had, zal ze een jaar lang geen beslissingen nemen. Dit verduidelijkt ze in een eigen 'strenge gedragscode', die ze heeft afgesproken met toekomstig EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Kroes is omstreden als toekomstig eurocommissaris voor concurrentiebeleid omdat ze zelf zeer actief was in het bedrijfsleven de afgelopen jaren. Om iedere zweem van belangenvermenging weg te werken, heeft ze daarom voor zichzelf de strenge gedragscode opgesteld, nog voor ze haar beleidsintenties moet uiteenzetten in het EU-Parlement.
Bovenop de bestaande deontologie zegt Kroes nu al toe dat ze nooit meer een bestuursmandaat in een bedrijf zal opnemen. Normaal moet een ex-commissaris die een mandaat wil opnemen, daarvoor eerst toestemming vragen aan de (nieuwe) Commissie.
Als eurocommissaris voor concurrentie zal Kroes nooit oordelen over acties van een bedrijf waaraan ze zelf heeft meegewerkt. Een jaar lang (vanaf november) zal ze helemaal niet oordelen over bedrijven waarin ze ooit actief was.
Bovendien heeft Kroes al haar aandelen verkocht. Haar pensioen-spaarpot heeft ze in een Stichting geparkeerd, waar het financieel beheer in handen is van mensen die Kroes zelf niet kent. Commissievoorzitter Barroso is met deze scheiding van belangen tevreden. Hij noemt het het beste van twee werelden: een commissaris met veel ervaring maar zonder bindingen.
Nu in het nieuws