'Alternatieve Nobelprijs' voor Bianca Jagger

Print
Twee Indiase theologen, een Argentijnse wetenschapper, een Russische mensenrechtenbeweging en Mick Jaggers ex-vrouw Bianca hebben dit jaar de Right Livelihood Awards, ook wel bekend als de 'alternatieve Nobelprijzen', gewonnen.
Voormalig fotomodel Bianca Jagger krijgt de prijs omdat zij laat zien hoe een beroemd persoon zich kan inzetten voor de minder bedeelden en zwakkeren in de wereld, aldus de korte verklaring maandag van de in Stockholm gevestigde stichting die de prijzen ieder jaar uitreikt. Jagger zet zich in voor uiteenlopende doelen, variërend van de bescherming van het milieu tot de afschaffing van de doodstraf in de Verenigde Staten. De twee Indiërs, Swami Agnovesh en Asghar Ali Engineer, krijgen de prijs voor het bevorderen "van verdraagzaamheid en begrip binnen India en tussen de verschillende landen in Zuid-Azië", aldus de verklaring. Agnivesh strijdt al jaren tegen de uitbuiting van leden van de laagste kaste in India, de paria's, en tegen het geweld van fundamentalistische hindoes tegen minderheden in het land. Engineer heeft veel geschreven over de betrekkingen tussen hindoes en moslims in India.

De Argentijnse wetenschapper Raul Montenegro wordt geëerd om zijn samenwerking met kleine gemeenschappen en inheemse groepen in Zuid-Amerikaan om het milieu en natuurlijke hulpbronnen te behouden. De Russische mensenrechtenbeweging Memorial krijgt de prijs voor haar onderzoeken naar schendingen van de mensenrechten en de strijd voor het behoud van burgerrechten in Rusland en omliggende landen.

Jagger, Montenegro en Memorial delen de geldsom van twee miljoen Zweedse kronen (219.000 euro) die aan de prijs is verbonden. De twee Indiërs hebben volgens de jury die de winnaars aanwijst geen recht op het geld omdat ze het niet nodig hebben voor hun werk. De prijzen worden op 9 december in het Zweedse parlement uitgereikt. De Right Livelihood Award werd in 1980 in het leven geroepen door de Zweedse filantroop Jakob von Üxkull, een voormalig Europarlementslid en postzegelverzamelaar. Von Üxkull vond dat bij de toekenning van de echte Nobelprijzen onvoldoende rekening werdt gehouden met maatschappelijke verdiensten. Daarom verkocht hij zijn postzegelverzameling en richtte hij een stichting op die de alternatieve Nobelprijs ieder jaar uitreikt.
Nu in het nieuws