"Hôtel Rwanda" bekroond met publieksprijs op filmfestival Toronto

Print
De film "Hôtel Rwanda", van de Noord-Ierse regisseur Terry George heeft zondag op het 29e filmfestival van Toronto de publieksprijs in de wacht gesleept.
De film vertelt het waargebeurde verhaal van een hoteleigenaar in Kigali die het leven van honderden Tutsi's redde tijdens de genocide in Rwanda in 1994.

De film is een Brits-Italiaans-Zuid-Afrikaanse coproductie die vertelt hoe Paul Russesabagina ruim duizend Rwandezen in zijn hotel verstopte om hen zo te beschermen tegen de Interahamwe, de extremistische Hutu-milities.
De publieksprijs werd toegekend door een publiek van regelmatige bioscoopbezoekers en is de enige grote prijs op het festival van Toronto.

De FIPRESCI-prijs van de filmkritiek ging naar de Nieuw-Zeelandse regisseur Brad McGann voor zijn film "In My Father's Den", een verhaal over een oorloscorrespondent die na 16 jaar afwezigheid terugkeert naar zijn geboortedorp voor de begrafenis van zijn vader en er verwikkeld raakt in een verdwijningszaak.
De twee overige prijzen, voor het beste Canadese debuut en voor de beste Canadese film, gingen respectievelijk naar Daniel Roby voor zijn film "La peau blanche" en naar Michael Dowse voor "It's all gone Pete Tong".
Het festival in Toronto stelde dit jaar zo'n 328 films uit 60 landen voor, waarvan er 98 in wereldpremière gingen.
Nu in het nieuws