Antwerpen smult van ZuiderZinnen

Print
Het hele Zuid hapte zondagnamiddag gretig in ZuiderZinnen. De vijfde editie van het Antwerpse literaire volksfeest lokte met 15.000 bezoekers - 3.000 meer dan in 2003 - meer volk dan ooit.
BR> Schouder aan schouder luisteren naar poëzie, meewiegen op het Nederlandstalige lied of smullen van een eetbaar boek: met een honderdtal activiteiten op dertig locaties was Antwerpen zondag even niet voor niets de wereldhoofdstad van het boek. Een zalig zonnetje maakte het letterenfestijn compleet.

Buiten was het druk, maar in de theaterzalen en cafés was het nog drukker. Wie vooraf in de programmakrant van Gazet van Antwerpen zijn keuze had aangestipt, moest flexibel zijn. De zalen waren in een mum van tijd volzet, waardoor veel liefhebbers naar een alternatief moesten grijpen. Voor grote kanonnen als Connie Palmen en Drs. P waren het Fotomuseum en het Zuiderpershuis te klein.

Rockjongens Rick de Leeuw en Jan Hautekiet, die in De Nieuwe Linde een concert gaven, raakten het café zelf haast niet in: op de drempel stonden driemaal meer mensen dan binnen. En dan moest, als apotheose, de modeshow met bekende schrijvers op de trappen van het museum nog plaatsvinden.
"Het succes is beangstigend", reageert organisator Luc Huybrechts. "Veel zalen beklaagden zich erover dat hun capaciteit werd overschreden. Hoewel de meeste bezoekers op het Zuid bleven rondhangen, stond er voor het Raamtheater een rij tot aan de Coquilhatstraat."
"Wil het festival blijven bestaan, dan zullen er zeker meer financiële middelen en professionele hulp moeten komen. Het optrekken van de toegangsprijs mag geen optie zijn. ZuiderZinnen is er niet alleen voor de literatuurfanaat, maar voor iedereen die van het woord houdt."
Nu in het nieuws