Laatste Belgische veteraan van WO I overleden

In Michigan is donderdagnacht de laatste Belgische oud-strijder van de eerste wereldoorlog overleden. De West-Vlaming Cyriel Barbary was 105 jaar oud.

Belga

Hij woonde sinds 1923 in de Verenigde Staten en stierf thuis aan een beroerte, zo heeft Belga vrijdag van zijn neef Walter Esprit vernomen.

Cyrillus-Camillus Barbary werd op 4 augustus 1899 geboren in het West-Vlaamse Klerken. Hij maakte als 18-jarige deel uit van het tweede Linieregiment en lag tussen mei 1918 en januari 1919 onder de wapens. Hij vocht nog zes maanden mee in de oorlog. Barbary kreeg daarvoor twee onderscheidingen: een 'Overwinningsmedaille' en een 'Herinneringsmedaille'.

In 1923 trouwde Cyriel met Emma, een meisje uit Houthulst. Enkele maanden na hun huwelijk stak het paar de oceaan over. Ze kregen drie kinderen: Marie, Adrienne en Jerome. De oud-strijder keerde voor het laatst terug naar ons land in 1997.

Cyriel werd op 4 augustus van dit jaar 105 jaar oud. Zijn dochter Marie Barbary vertelde vrijdag in een telefoongesprek met Belga vanuit de VS dat haar vader bijzonder trots was dat hij de laatste levende Belgische veteraan van de eerste wereldoorlog was. "Hij besefte dat hij het einde van een tijdperk betekende en was daar fier op", aldus dochter Marie, zelf al 79. "Hij vertelde ook vaak over de Grote Oorlog. Vader vocht weliswaar niet lang mee, maar kon zich de taferelen van de oorlog goed herinneren. Zo vertelde hij over de tijd dat in hun boerderij een veldhospitaal was gevestigd en hoe hij als jonge gast de bommen had weten vallen."

Volgens Marie was Cyriel Barbary bijzonder fier over zijn Belgische afkomst. "Hij herinnerde ons daar voortdurend aan", aldus Marie. "We spreken dankzij hem een mondje Nederlands en ikzelf, mijn zus en mijn broer zijn allemaal getrouwd met Amerikanen van Belgische afkomst. Hij was overigens altijd gezond. Hij nam nooit meer dan een 'baby asperine', en dan nog enkel omdat wij het vroegen. Hij zorgde tot z'n 103de helemaal voor zichzelf en reed toen nog met de wagen", zei Marie nog.