Verhofstadt stelt beleidsverklaring uit tot dinsdag

Print
Premier Verhofstadt legt dinsdag in het parlement een verklaring af over DHL en de hieraan verbonden werkgelegenheid. Zo verklaarde de woordvoerder van Verhofstadt. De premier wil "binnenkort" ook zijn beleidsverklaring afleggen, met daarin een gedetailleerde begroting in evenwicht.
Kort na middernacht eindigde de vergadering van de drie regering over het DHL-dossier. Vanaf maandagochtend zullen technici een aantal pistes verder uitwerken, zodat maandagavond vanaf 20 uur de federale, Vlaamse en Brusselse regering opnieuw aan de slag kunnen, zo was na afloop te horen.

Er wordt gewerkt aan een oplossing die vertrekt van de uitbreiding van de activiteiten van DHL, verklaarden meerdere ministers. Het scenario dat blijkbaar als basis van de gesprekken gebruikt wordt, is dat van de verhoging van het aantal nachtvluchten van 25.000 tot 30.000, waarvan er 22.000 voor DHL bestemd zijn. Aan dat voorstel zijn een aantal aanpassingen aangebracht, zei PS-vice-premier Laurette Onkelinx.

Niemand wil een verhoging van het globaal aantal nachtvluchten, verklaarde haar MR-collega Didier Reynders. Een mogelijk oplossing is de verhuis van andere maatschappijen die vandaag nachtvluchten op Zaventem hebben, liet hij verstaan. Johan Vande Lanotte waarschuwde evenwel dat het wellicht niet gemakkelijk zal zijn om deze andere maatschappijen zomaar naar een andere Belgische luchthaven af te leiden.

Na de spanningen van de voorbije dagen, lijkt de sfeer aan de onderhandelingstafel te verbeteren. Vlaams minister-president Yves Leterme sprak van een serene sfeer en zei dat de Vlaamse regering een antwoord gekregen heeft op heel wat van haar vragen. De Vlaamse regering heeft zelf een aantal sporen van oplossing naar voor geschoven die nu door de federale en Brusselse regering onderzocht zullen worden. De eerste twee uren van de vergadering waren volgens Vande Lanotte informatief. Die tijd was ook nuttig voor het vertrouwen onder de onderhandelaars, meende hij.

De toename van het aantal nachtvluchten door DHL noodzaakt een aanpassing van het spreidingsplan zoals het door gewezen mobiliteitsminister Bert Anciaux werd uitgewerkt, aldus Didier Reynders en minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (sp.a). Ook dat zal maandag nog door de technici moeten worden bekeken.
Nu in het nieuws