Doping: nieuwe controle voor kampioen hamerslingeren Annus

De kersverse Hongaarse Olympische kampioen hamerslingeren, Adrian Annus, is aan een nieuwe dopingcontrole buiten competitie onderworpen. Dat heeft Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), vrijdag bevestigd.

Belga

Annus, opnieuw in eigen land na zijn zege in Athene op 22 augustus, was negatief bevonden na een eerste controle in Griekenland. Maar, er wordt vermoed dat de atleet een staaltje urine verstopt had in een lichaamsholte.

Die vermoedens werden nog versterkt toen een dag later zijn landgenoot Robert Fazekas, die net olympisch kampioen discuswerpen was geworden, gediskwalificeerd werd omdat hij bij de controle niet voldoende urine "wou of kon" produceren. Het reglement schrijft een minumumdosis van 75 milliliter voor, terwijl de Hongaar maar aan 25 geraakte.

De resultaten van de nieuwe dopingtest van Annus worden verwacht. Via zijn manager heeft hij al laten weten te willen stoppen met topsport omdat hij de verdachtmakingen "te vernederend" vond. Ook Fazekas wil kappen met topsport en kondigde aan eventueel naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) te trekken.