Shawn Crawford is olympisch kampioen 200 m sprint

De Amerikaan Shawn Crawford heeft donderdag de finale van de 200 meter sprint op de Olympische Spelen in Athene gewonnen. Met een tijd van 19.79 toonde Crawford zich sneller dan zijn landgenoten Bernard Williams (20.01) en Justin Gatlin (20.03), de kampioen op de 100 meter.

Belga

Het Griekse publiek toonde zich opnieuw weinig sportief tijdens de finale van de 200 meter. Net als woensdag, voor aanvang van de halve finales, werd de naam van Kenteris en 'Hellas' gescandeerd. De Amerikaanse lopers werden op boegeroep en een fluitconcert onthaald.

Het publiek viel niet tot stilte aan te manen, zodat de start met minuten uitgesteld moest worden. De Mauritiaan Stephane Bauckland verookzaakte nog een valse start. Na het tweede startschot bleven de Grieken ook tijdens de wedstrijd luidruchtig. Hun landgenoot Kostas Kenteris was uittredend kampioen en ook nu een van de favorieten, maar werd van de Spelen uitgesloten nadat hij niet kwam opdagen voor een antidopingcontrole.

De 26-jarige Crawford, 4e op de 100 meter, zette met zijn 19.79 een beste wereldjaarprestatie neer. Met Williams en Gatlin zorgde hij voor het zesde volledig Amerikaanse podium op de 200 meter in de geschiedenis van de Spelen, het eerste sinds de Spelen van 1984 in Los Angeles. Ook op de 400 meter palmden de Verenigde Staten in Athene al het volledige podium in.

De Namibische veteraan Frankie Fredericks, in 1992 en 1996 goed voor zilver, werd op zijn 36e nog knap vierde in 20.14. De Portugees Francis Obikwelu, vice-kampioen op de 100 meter, werd met dezelfde tijd vijfde.