Records en finales voor Belgische atletes op OS

Gisteravond plaatsten de Belgische meisjes zich met een nationaal record voor de finale 4 x 100 m. Ook Tia Hellebaut kwalificeerde zich voor de finale van het hoogspringen met een evenaring van het Belgisch record.

Belga

Hellebaut was de eerste van de 34 deelneemsters die aan het springen mocht beginnen. Ze ging over de zes hoogtes die haar werden opgelegd, en moest maar eenmaal herkansen, op 1m89. Door voor de tweede keer van het jaar en tevens van haar carrière over 1m95 te gaan, verzekerde de Belgische zich van de kwalificatie, zonder zelfs te weten dat ze bij het missen van de hoogte zou worden opgevist.

"Ik ben natuurlijk heel tevreden van mijn concours", vertelde de 26-jarige Hasseltse, die zonder twijfel nog verder had willen springen om het nationaal record van Natalja Jonckheere te verbeteren. Maar uitstel is geen afstel. "Ik hoop in de finale het Belgisch record minstens op 1m96 te brengen", aldus Hellebaut, die het record (1m95) nu deelt met Jonckheere. De zevenkampster eindigde als vierde in het kwalificatieconcours.

Haar prestatie bleef niet onopgemerkt op de atletiekbaan, waar de aflossingsploeg zich klaarmaakte voor de start. "Toen ik zag dat Tia zich had geplaatst met een evenaring van het Belgisch record, gaf me dat veel kracht en zin om snel te lopen", gaf Katleen De Caluwé na de race mee. De blonde spurtster uit Gentbrugge toonde zich niet voor niets de rapste in de halve finales om uit de startblokken te schieten met een reactietijd van 155 duizendsten. Zo won ze bijna een tiende van een seconde op de Braziliaanse aflossingsploeg, die op het einde van de laatste rechte lijn op vier honderdsten sneuvelden van de hielen van Kim Gevaert en zo de laatste kwalificatieplaats misten.

"De zaken kunnen nog beter", wisten ze allevier, en ze duidden daarbij op de stokwissel tussen Lien Huyghebaert en Elodie Ouedraogo en tussen Ouedraogo en Gevaert. "Bovendien had ik tegenwind", voegde Huyghebaert, die pas dit jaar bij de ploeg kwam, eraantoe.

De vier atletes liepen een tijd van 43.08, de achtste van alle finalisten, en zes honderdsten beter dan hun tijd op de Europabeker in het Bulgaarse Plovdiv op 19 juni. Maar net als Hellebaut zijn de vier aflossigsloopsters nog niet tevreden en dromen ze ervan om vanavond tijdens de finale (21u45) onder de 43 seconden te gaan.