NASA klaar om aangepast ruimteveer in april te lanceren

De NASA is klaar om in de lente van volgend jaar opnieuw een ruimteveer te lanceren, zo heeft adjunct-administrateur-generaal William Readdy bekendgemaakt.

Belga

Sinds het dodelijke ongeval met de shuttle Columbia begin vorig jaar, bleef de vloot ruimtependels aan de grond.

Op 1 februari 2003 spatte het oudste ruimteveer na een wetenschappelijke vlucht uiteen bij de terugkeer in de atmosfeer, met de dood van de zeven opvarenden als gevolg. Oorzaak was een stuk isolerend piepschuim dat bij de lancering was losgeraakt van de enorme brandstoftank en dat vervolgens tegen de linkervleugel was ingeslagen. Zo konden hete gassen die vleugel binnendringen en aan de desintegratie van het gevaarte beginnen.

Volgens Readdy wil de NASA Discovery tussen 16 en 18 april naar het Internationaal Ruimtestation ISS lanceren. Dit kreeg na het ongeval van Columbia enkel bezoek van Russische bemande en onbemande ruimteschepen.

De verantwoordelijken van het ISS wachten de missie van Discovery nagelbijtend af. De shuttle moet immers een nieuwe gyroscoop voor de oriëntatie van de spacemeccano aanvoeren, ter vervanging van een defect exemplaar. Ook andere uitrusting moet naar boven of beneden, waarna de bouw van het ISS kan hernemen.