Kans op verwoestende aardbeving in Tokyo op 90 procent geschat

De Japanse hoofdstad Tokyo maakt 90 procent kans in de komende vijftig jaar door een verwoestende aardbeving (met een magnitude van 7) te worden getroffen.

AP Ned

Dat zeggen deskundigen die in opdracht van de overheid berekeningen hebben uitgevoerd en deze week rapport hebben uitgebracht.

Tokyo werd in 1923 voor het laatst door een grote aardbeving getroffen.Deze kostte aan zeker 140.000 mensen het leven, omdat gebouwen omvielen en branden uitbraken.

Er is veel gespeculeerd over de kans dat de stad opnieuw zal worden getroffen. De door de overheid benoemde onderzoekscommissie heeft geprobeerd de kans op een nieuwe grote aardbeving te berekenen door middel van statistisch onderzoek, zei seismoloog en commissielid Norihito Umino.

Hun conclusie: naarmate de tijd verstrijkt neemt het risico op een beving met een magnitude van 7 toe. De komende tien jaar is de kans daarop 30 procent, de komende dertig jaar 70 procent en de komende vijftig jaar 90 procent. De kans op een aardbeving met een magnitude van 8 of meer, zoals de beving van 1923, die een magnitude had van 8,3, is aanzienlijk kleiner, zei Umino. Deze bedraagt voor de komende dertig jaar slechts 0 tot 0,8 procent.

Over het algemeen wordt het voorspellen van aardbevingen met de huidige stand van de techniek beschouwd als een onbegonnen zaak. De Japanse Meteorologische Dienst is dit jaar begonnen met een experimenteel waarschuwingssysteem dat schokjes registreert die voor mensen niet te voelen zijn.

Twee onconventionele onderzoeken die vorig jaar zijn gepubliceerd suggereren dat vreemd gedrag van honden en abnormale fluctuaties van VHF-radiogolven aanwijzingen kunnen zijn voor een op handen zijnde aardbeving.