McQuaid favoriet om nieuwe UCI-voorzitter te worden

Hein Verbruggen, voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI), heeft maandag in de marge van de Olympische Spelen verklaard dat het UCI-directiecomité ermee akkoord gaat dat de Ier Pat McQuaid de 63-jarige Nederlander in de herfst van 2005 aflost aan de top van de UCI.

Belga

"Het is geen geheim. Er er is binnen het Directiecomité van de UCI gepraat over de kandidatuur van Pat McQuaid en het comité heeft besloten om hem te steunen. Wat volgt is een hele procedure, een verkiezing", aldus Verbruggen.

De wielerpaus, al op post sinds begin jaren '90, bevestigde nog eens dat hij geen kandidaat is om zichzelf op te volgen. "Ik wou, zoals ik toen al aangaf, in 2001 stoppen. Maar de toenmalige voorzitter van het IOC (Internationaal Olympisch Comité), Samaranch, overtuigde me om aan te blijven en het pas opgestarte "Wereldcentrum van het wielrennen" mee te helpen leiden."

Verbruggen voegde eraan toe dat hij zich niet zal inlaten met de dossiers van zijn opvolger eens die aangeduid is. Een opvolger die, volgens de geruchtenmolen, al jaren geleden gekozen is.

"Ik wil graag een rol blijven vervullen binnen de UCI op het vlak van internationale relaties. Maar, niets meer. De ProTour is in goede handen. Enkele jaren geleden stopte ik al met het zaken doen, de zaken in verband met het wielrennen kan ik wel aan", aldus Verbruggen, die ook IOC-lid is. Bij het IOC is hij voorzitter van de coördinatiecommissie voor de Spelen van 2008 in Peking.