Jef Ulburghs belicht in nieuw boek Limburgs integratieproces

Jef Ulburghs heeft een nieuw boek uit, het achtste inmiddels. In "Culturen zonder muren" belicht de 82-jarige priester-politicus het Limburgse integratieproces.

Belga

Aan de hand van 90 gesprekken worden de maatschappelijk en sociale context van het mijngebeuren en de wisselwerking tussen politiek, godsdienst en integratie geschetst.

"Ieder mens draagt zijn eigen verhaal met zich mee en samen vormen die ervaringen een levende, soms nog ongeschreven bibliotheek, die niet verloren mag gaan", zei Ulburghs vandaag bij de voorstelling van het boek in het Limburgse provinciehuis.

Volgens insiders is het werk een uniek document, dat de "multimix" in Limburg voor het eerst volledig in kaart brengt. De auteur gaat in zijn boek onder meer in op het specifieke integratieproces in Limburg, dat haast op een natuurlijke manier groeide nadat mijnwerkers uit andere landen in de mijnen aan de slag gingen. Hij belicht de inzet van talrijke (vakbonds)organisaties, verenigingen en buurtwerken. Die zorgden er uiteindelijk voor dat autochtonen en allochtonen in Limburg op een respectvolle manier samenleven, meent Ulburghs.

In het boek zitten behalve een aantal beklijvende verhalen ook een aantal unieke foto's van de woelige mijn- en andere stakingen in Limburg. Er is onder meer een foto van Wim Canini, die in 1967 de eerste staking bij Ford Genk leidde. Canini was een Italiaanse migrant en arbeiderszoon en speelde een belangrijke rol in de arbeidersbeweging in Limburg en in België.

"Culturen zonder muren" werd uitgegeven in samenwerking met Het Belang van Limburg en telt 211 pagina's. Het boek ligt vanaf volgende week in de boekhandel. Kostprijs: 17,50 euro.