Siemens stopt verkoop gsm-model wegens oorverdovend signaal

Het Duitse elektroconcern Siemens heeft vandaag een verkoopsstop afgekondigd op zijn nieuwste reeks mobiele telefoons, de 65-reeks omdat het oorschade zou kunnen opleveren.

Belga

Reden is een deuntje op de telefoon, dat automatisch op het hoogste volume wordt afgespeeld en tot beschading van het gehoor zou kunnen leiden. Verschillende winkels in Duitsland namen de telefoons al uit de rekken.

"Wanneer de batterij bijna leeg is en je in gesprek bent, sluit de gsm het gesprek automatisch af na een waarschuwingssignaal" luidt het bij Siemens. "Daarna hoor je een melodie die het verbreken van de verbinding aankondigt. Die melodie, die afgespeeld wordt op het maximale volume, zou in bepaalde omstandigheden het oor kunnen schaden. Maar er is nog geen concreet geval bekend", benadrukt Siemens.

In Duitsland hebben grote ketens als Media Markt en de vier grote telecomoperatoren - Vodafone, T-Mobile, E-Plus en 02 - het product al uit de rekken genomen. Siemens raadt zelfstandige verkopers aan hetzelfde te doen.

Het probleem oplossen is niet erg moeilijk, luidt het bij Siemens, maar de vraag is of het imago van het bedrijf op langere termijn schade zal ondervinden. Vanaf september zou de 65-reeks opnieuw verkocht moeten worden.