Zomertoerisme: toeristische sector kust best tevreden

De laatste twee weken van juli en de eerste twee eerste weken van augustus waren positief voor de toeristische sector aan de kust.

Belga

Het toerisme aan de kust is in juli bijvoorbeeld niet gedaald in vergelijking met juli 2003, terwijl in augustus zowel het dagtoerisme als het verblijfstoerisme ondanks het wisselvallige weer positieve tendensen hebben opgetekend.

Dat bleek uit de resultaten van het autonoom West-Vlaams provinciebedrijf voor toerisme, Westtoer.

Het verblijfstoerisme ging er in juli met 2,6 procent op vooruit. Vooral de stijgende verhuur van vakantiewoningen met 4,9 procent lag aan de basis van het goede resultaat. De totaalomzet van het kusttoerisme lag volgens Westtoer slechts 0,7 procent lager dan vorig jaar. De restaurants kenden in juli volgens Westtoer een omzetdaling met 4,1 procent. Daarmee zakte hun omzet minder dan de attracties. Zij zagen, wellicht door de terugval van het dagtoerisme, hun omzet dalen met 5,5 procent.

In augustus werd vooral voor de eerste helft van de maand een positieve trend genoteerd. "De tweede helft van de maand was minder goed. Het weer in augustus is meegevallen maar de sector noteerde geen topmaand zoals vorig jaar. Late boekingen hebben niet het niveau van 2003 gehaald", zo zei Jan Jassogne (CIB Kust).

De kampeersector noteerde in het algemeen wel een degelijke zomer. "Juli én vooral augustus zijn een positieve spin-off van de absolute topzomer 2003", aldus Nico Moyaert, waarnemend gedelegeerd bestuurder van de Campingfederatie CKVB.

Ook de horeca is niet ontevreden: "Augustus was traditioneel een prima maand voor het kusttoerisme. Twee- en driesterrenhotels hebben goed gescoord en ook de restaurants kunnen tevreden zijn", verklaarde Michel Bero, voorzitter Horeca Middenkust.

De gedetailleerde cijfers met betrekking tot het kusttoerisme voor de maand augustus worden verwacht op 7 september.