Autobom verwondt Irakezen in Mosoel

In Mosoel in het noorden van Irak is vrijdag een autobom ontploft. Volgens het Amerikaanse leger was de bom bedoeld voor een legerkonvooi en raakten een Amerikaanse soldaat gewond. Ook tien Iraakse burgers liepen verwondingen op.

AP Ned

In de buurt van Fallujah kwam een Amerikaanse soldaat om het leven toen zijn vrachtwagen van een dijk rolde. Een tweede soldaat raakte ernstig gewond.

In het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad streden Amerikaanse troepen met groepen opstandelingen, meldden ooggetuigen. Een Amerikaanse patrouille werd herhaaldelijk aangevallen met handgranaten. Daarbij raakten twaalf soldaten gewond. Er zouden vier verdachten zijn gearresteerd.

Amerikaanse soldaten troffen in samenwerking met Iraakse collega's in het stadje al-Haswah, ten zuiden van Bagdad, een grote wapenopslagplaats aan. In het depot, dat was gevestigd in een huis, werden onder meer raketten, granaatwerpers, machinegeweren, tank- en mortiergranaten ontdekt. Vijf verdachten werden aangehouden.

De Thaise militairen in Irak maakten zich vrijdag op voor vertrek. Thailand heeft zijn missie in Irak na een jaar volbracht. Het land had 443 soldaten in Irak, die waren gestationeerd in het zuiden, waar ze humanitaire taken verrichtten. Tachtig van hen vertrokken eerder deze maand al. Twee Thaise soldaten zijn in Irak gesneuveld. Dat gebeurde in december, bij een beschieting op een legerkamp.