Commissie brengt Turkije-rapport op 6 oktober naar buiten

Op 6 oktober zal de Europese Commissie haar evaluatierapport over Turkije publiek maken. Een woordvoerder van de Commissie maakte dat vrijdag bekend.

Belga

Op basis van dat document zullen de Europese regeringsleiders op 17 december beslissen wanneer de onderhandelingen over het Turkse lidmaatschap van de Unie kunnen beginnen.

De redactie van het Turkije-rapport wordt de laatste belangrijke opdracht van de Commissie van Romano Prodi. Op 1 november vindt immers de aflossing van de wacht plaats en treedt het team van José Manuel Barroso aan. Over het Turkije-rapport zal de nieuwe Commissie bijgevolg geen verantwoordelijkheid dragen.

Volgens goed ingelichte Commissiebronnen wordt in het college van Prodi nog slag geleverd over de inhoud van het rapport. Enkele Commissarissen zouden er op aandringen dat het document deze keer geen aanbeveling bevat en zich bijgevolg tot een beschrijving van de toestand beperkt. De Duitse Commissaris Günter Verheugen, verantwoordelijk voor de uitbreiding, is het daar niet mee eens. Het zou trouwens de eerste keer zijn dat zo'n rapport niet met een aanbeveling wordt afgesloten.

Het Turkse lidmaatschap, a fortiori de aankondiging van het begin van de onderhandelingen, is uiteraard gevoelig materie en bijna alle politieke families zijn verdeeld over de kwestie. In het rapport moet de Commissie vooral onderzoeken of Turkije de criteria die in 1993 in Kopenhagen werden geformuleerd, naleeft. Die criteria slaan op de democratie, de rechtsorde, de mensenrechten en de markteconomie.