Israëlische soldaten aangehouden voor moord op Palestijn

Het Israëlische leger heeft twee soldaten gearresteerd op verdenking van moord op een ongewapende Palestijn, heeft de Yediot Ahronot vrijdag bericht. Volgens de krant zijn de soldaten er donderdag op een militaire rechtszitting van beschuldigd "een onschuldige man die zich niet verdacht gedroeg met opzet te hebben doodgeschoten".

AP Ned

Twee officieren van het peloton waartoe de twee behoorden zijn aangehouden omdat ze de zaak in de doofpot zouden hebben willen stoppen. Het leger wilde geen commentaar geven.

De Yediot Ahronot zei dat de Palestijn in oktober werd gedood tijdens schermutselingen in het zuiden van de Gazastrook. Een van de twee soldaten zou de ander ertoe hebben aangezet de man dood te schieten. Die meldde aan zijn meerderen een vijandelijke strijder te hebben gedood.

Sinds de vijandelijkheden tussen Israël en de Palestijnen in 2000 uitbraken is een Israëlische officier veroordeeld voor de dood van twee Palestijnen door nalatigheid. Momenteel staat een soldaat terecht wegens doodslag op de pro-Palestijnse Britse activist Tom Hurndall. Het is voor het eerst dat een Israëlische militair van moord wordt beschuldigd.