Milities Al-Sadr ontruimen Najaf en ontwapenen zich

Strijders van de radicale sjiïtische geestelijke Muqtada al-Sadr, die drie weken strijd hebben geleverd vanuit de Imam Ali-moskee in Najaf, zijn vanmorgen begonnen met het inleveren van hun wapens.

GPD

De actie volgt op het vredesakkoord dat gisteravond is gesloten tussen al-Sadr en de belangrijkste geestelijk leider van de Iraakse sjiïeten, grootayatollah Ali al-Sistani.

Bij de Imam Ali-Moskee verzamelden zich vanmorgen duizenden jubelende sjiïeten, die voor het eerst in drie weken door al-Sadr aanhangers werden binnengelaten voor het vrijdaggebed. Een aantal van hen was zeer geëmotioneerd, kuste de buitenmuur van de moskee en huilde bij het binnengaan van het gebouw, een van de belangrijkste sjiïtische heiligdommen.

Al-Sadr heeft zijn aanhangers via de luidsprekers van de moskee opgeroepen zich te ontwapenen en later op de dag samen met de duizenden pelgrims het gebouw te verlaten. De Iraakse regering heeft de strijders amnestie in het vooruitzicht gesteld en al-Sadr de verzekering gegeven dat hij niet gearresteerd zal worden als hij vertrekt.

Het is de bedoeling dat later vandaag ook de Amerikanen zich uit Najaf terugtrekken, waarna het Iraakse leger de controle overneemt. De regering zegt de reconstructie van de zwaar beschadigde stad te zullen financieren.

De 73-jarige al-Sistani heeft volgens ingewijden de 31-jarige al-Sadr tot de orde geroepen. Al-Sistani, woensdag vanuit Londen naar Irak teruggekeerd, reisde gisteren vergezeld door duizenden aanhangers in een lang konvooi van vrachtwagens en busjes van Basra naar het 400 kilometer noordelijker gelegen Najaf.

De komst van Al-Sistani maakt duidelijk dat er verschil van mening is onder de sjiïeten, die 60 procent van de Iraakse bevolking uitmaken. Al-Sistani liet zo duidelijk weten dat hij en niet al-Sadr de belangrijkste sjiïtische leider is. Al-Sadr was de laatste maanden erg populair geworden onder vooral jonge sjiïeten, vanwege zijn hevige verzet tegen de Amerikaanse bezetting en de Iraakse interimregering. Maar de gesprekken met al-Sistani gaven hem de kans zonder gezichtsverlies een eind aan het verzet te maken, omdat hij zich geschikt heeft naar de wil van zijn hoogste leider.