Extremistische moslims claimen aanslagen op Russische vliegtuigen

In de wrakstukken van een van de dinsdagavond neergestorte Toepolevs zijn sporen van explosieven gevonden, heeft de Russische federale veiligheidsdienst vandaag gezegd.

AP Ned

Het persbureau ITAR-Tass citeerde een woordvoerder van de dienst enkele uren nadat een extremistische moslimgroepering in een verklaring op een website had gezegd verantwoordelijk te zijn voor de ramp met de twee Russische vliegtuigen van dinsdagavond. De groep, die zich de Islambouli Brigades noemt, zei dat in ieder van de toestellen vijf zelfmoordactivisten zaten die de toestellen hebben gekaapt en vervolgens hebben doen neerstorten. Hun testamenten zullen spoedig worden gepubliceerd, zei de groep.

De groep deed vorige maand voor het eerst van zich spreken. Zij noemde zich toen de Islambouli Brigades van Al-Qaida en eiste de verantwoordelijkheid op voor een mislukte aanslag op de toekomstige premier van Pakistan. In de nieuwe claim wordt geen verband gelegd met Al-Qaida. Luitenant Khaled Islambouli was de leider van de groep militairen die in 1981 de Egyptische president Anwar Sadat hebben vermoord.

De Russische vliegtuigen, die beide waren opgestegen van de Moskouse luchthaven Domodedovo, stortten dinsdagavond kort na elkaar neer. Er kwamen 89 mensen om het leven. Hoewel de Russische autoriteiten hadden gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen in verband met de aanstaande verkiezingen in Tsjetsjenië, wilde zij het woord terrorisme aanvankelijk niet in de mond nemen. Inmiddels wordt dat echter beschouwd als de meest waarschijnlijke oorzaak. Een onafhankelijke luchtvaartdeskundige, Oleg Pantelejev, noemde een andere uitleg "praktisch onmogelijk".

De veiligheidsdienst FSB wilde nog geen commentaar geven op het internetbericht, maar de Russische autoriteiten hebben vaak beweerd dat de rebellen in Tsjetsjenië hulp krijgen uit het buitenland, onder andere van Al-Qaida. Het bericht gaf geen bijzonderheden over aanslagen en maakte niet duidelijk of deze wellicht door de Tsjetsjenen zelf zijn gepleegd. Er werd gesproken over een "eerste klap" in een komende "golf van operaties om steun en zege te brengen aan onze moslimbroeders in Tsjetsjenië en andere moslimgebieden die lijden onder de Russische goddeloosheid".

Eerder rezen er meer en meer vermoedens dat Tsjetsjeense rebellen achter de crashes zouden zitten: op beide toestellen zou immers een Tsjetsjeense vrouw aan boord zijn geweest. En in beide vliegtuigen zouden zij de enige passagiers zijn naar wie geen familieleden navraag hebben gedaan.