Voedselagentschap neemt partij ggo-eetwaren uit VS in beslag

Het Voedselagentschap heeft sojabereidingen uit de VS in beslag genomen omdat het product een inbreuk maakte op de ggo-wetgeving.

Belga

De voedingsmiddelen bevatten ofwel toegelaten ggo's (genetisch gewijzigde organismen) in te hoge hoeveelheden ofwel niet toegelaten ggo's bevatten (maïs GA21), zo meldt het agentschap in een persbericht.

"De hele partij (16 verpakkingen) werd niet ter consumptie aangeboden en zal worden vernietigd", aldus het communiqué. Het gaat om de eerste dergelijke inbeslagname in België.

Het Voedselagentschap voert controles op ggo's uit ter opsporing van overschrijdingen van de norm van 0,9 procent voor wat de toegelaten ggo's betreft, en ter opsporing van verboden ggo's. Een controleplan werd opgesteld waarin voor 2004 438 monsternemingen gepland zijn in België. Tot op heden werden 167 monsters ontleed, waarvan 140 sinds de toepassing van de Europese Verordening eind april 2004. Slechts een enkel resultaat was positief. ATTENTION ALL USERS: de integrale mededeling waarop dit bericht gebaseerd is, is terug te vinden via Belga Direct./. ./. 271631 AUG 04