5 x meer kans op hartaanval voor rokers onder de 40 jaar

Roken is schadelijk voor het hart en dat is ook voor min 40-jarigen het geval, zo blijkt uit een studie die vaststelde dat rokende dertigers vijf keer meer risico lopen op een niet-dodelijke hartaanval dan niet-rokers.

Belga

De waarschuwing komt van de Finse epidemoloog Markku Mahonen en zijn collega's. De resultaten van hun studie verschijnen dinsdag in het Britse blad

Tobacco Control

.

De specialisten hergebruikten de gegevens van de grote studie Monica over cardio-vasculaire aandoeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie, die tussen 1985 en 1995 bij ongeveer 7,2 miljoen mensen in 21 verschillende landen werd uitgevoerd. De studie maakte het mogelijk om meer dan 22.000 hartaanvallen te inventariseren waarbij de patienten, 18.762 mannen en 4.047 vrouwen tussen de 35 en de 39 jaar, overleefden. Tachtig procent van 35 tot 39-jarigen onder hen die een hartaanval hadden gehad waren rokers.

De mannelijke rokers in deze leeftijdscategorie lopen ongeveer 5 (4,9) maal meer risico op een dergelijke hartaanval dan niet-rokers. Bij de vrouwen loopt het verhoogde risico zelfs op tot 5,3, zo blijkt uit de studie. Bij de 35- tot 39-jarige mannen zou twee derde (65 procent) van de niet-dodelijke hartaanvallen te wijten zijn aan tabak. Bij vrouwen van dezelfde leeftijd zou tabak in meer dan de helft (55 procent) van de gevallen aan de oorzaak liggen.

De onderzoekers wijzen de rol van "erfelijke aandoeningen" niet van de hand. Zo is er bijvoorbeeld het genetische gebrek van de coagulatie (stolling van het bloed), gekend onder de term "mutatie van de factor V of factor V Leiden", waarbij het bloed te vlug stolt en er zo kans op een trombose ontstaat, aldus de onderzoekers.

"Het is mogelijk dat de interactie tussen nicotinevergiftiging en andere factoren - zoals bijvoorbeeld erfelijke gebreken op vlak van de bloedstolling - erg belangrijk kunnen zijn voor het optreden van hartaanvallen bij jongere personen", zo schrijven ze. Maar "vele van die andere factoren zijn niet gemakkelijk te behandelen.

Programma's om te stoppen met roken zijn waarschijnlijk de beste preventiemethode voor deze patiënten", voegen de onderzoekers er aan toe.