Flahaut naar Rwanda en Congo in delicate overgangsperiode

De Belgische minister van Defensie, André Flahaut, is dinsdag vertrokken voor een bezoek aan Rwanda en de Democratische Republiek Congo. Het bezoek komt op een moment dat de Congolese overgangsregering zijn ergste crisis kent sinds zijn start in juni 2003.

Belga

Flahaut vertrok dinsdagochtend naar Kigali in het gezelschap van onder meer familieleden van de tien Belgische blauwhelmen die op 7 april 1994 werden gedood in Kigali.

Dinsdagavond ontmoet Flahaut zijn Rwandese collega Marcel Gatsinzi. Woensdag trekt de Defensieminister naar Kinshasa, waar de Congolese ex-rebellen van het RCD (Rassemblement Congolais pour la Démocratie) hun medewerking aan de overgangsregering hebben opgezegd. Die beslissing werd genomen na het recente bloedbad in het Burundese Gatumba waarbij 160 Congolese Tutsi's werden gedood. De beslissing van het RCD bemoeilijkt het wankele vredesproces in Congo.

In de Kinshasa zal Flahaut een onderhoud hebben met de Congolese president Joseph Kabila over de toestand in de regio en over de Belgisch-Congolese militaire samenwerking. Voorts volgen mogelijk ook gesprekken met Congolees vice-president Ruberwa en minister van Defensie Jean-Pierre Ondekane.

België is al sinds 1999 sterk betrokken bij het vredesproces in Centraal-Afrika. Zo heeft het Congo geholpen met de oprichting van een eengemaakte brigade die kan ingezet worden bij vredesmissies. In een volgende stap, die start in september, volgen zo'n 250 Congolese militaire instructeurs een opleiding van een zestal weken in België.