Triatlon (v): Belgen houden wel van nijdige klimmetjes

Kathleen Smet en Mieke Suijs starten woensdagochtend om 9u00 in de olympische triatlon voor vrouwen. Het circuit van 51,5 km (1500 m zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen) wordt zeer selectief genoemd in het fietsgedeelte, wat de twee Belgische vrouwen niet slecht uitkomt.

Belga

"Het parcours lijkt een beetje op dat van de wereldbekermanche die ik enkele weken geleden gewonnen heb in Cornerbrook in Canada", verduidelijkte Smet, die toegaf dat verschillende concurrentes haar hebben gezegd dat de wedstrijd op haar lijf is geschreven. Belangrijkste voordeel op het parcours, zowel voor Smet als Suijs, is de delicate passage van een colletje met haarspeldbochten van 700 m lang met een stuk aan 23 procent, die vijf keer moet genomen worden met de fiets. "Het zwemmen blijft mijn zwakste punt, hoewel ik er hard aan gewerkt heb", gaf Mieke Suijs mee. "Maar ik weet dat ik met dit fietsparcours snel de tijd zal kunnen inhalen die ik in het water verlies."

Smet volgt haar landgenote daarin. "Als ik het water uitkom met 20 tot 30 seconden achterstand op de besten, is dat niet enorm", daaraan toevoegend dat ze ook niet als een gek snel zal willen terugkeren. De zwemmers zouden nochtans licht bevoordeeld moeten zijn, omdat de 1500 meter in de Middellandse Zee waarschijnlijk in badpak en niet in een thermisch pak gezwommen wordt. Dat laatste is enkel toegelaten als de temperatuur minder dan 20 graden bedraagt, wat waarschijnlijk niet het geval zal zijn. De tactiek wordt zonder twijfel heel belangrijk. Het ziet ernaar uit dat bepaalde tegenstandsters samen gaan werken om een kloof te slaan of te dichten.

Na het zwemmen in de baai van Vouliagmeni en het fietsen over een geaccidenteerd parcours, krijgen de triatletes nog een loopwedstrijd van 10 km voor de voeten gegooid, die eindigt met een lichte helling.

"Ik voel me relatief goed. Ik denk dat ik mag mikken op een plaats tussen 5 en 8", kijkt Smet, die zestiende werd in Sydney, vooruit. Mieke Suijs moest in Australië opgeven. Zij rekent erop deze keer vooraan te eindigen in het peloton van 51 deelneemsters. "Ik reken op een top-8. Maar de laatste tijd kwam het in de Wereldbeker meerdere keren voor dat we met een twaalftal atletes binnen de minuut lagen. Het riskeert hier ook heel close te worden."

Net zoals bij de marathon voor vrouwen zondag, kan woensdag ook de warmte een grote rol spelen.