Turnen - Rekstok: officieel protest van Rusland

Rusland heeft officieel protest aangetekend tegen de puntentoekenning van maandag voor de oefening van turner Alexei Nemov (9,762) in de individuele finale aan de rekstok op de Spelen van Athene. Dat maakte de Russische delegatie dinsdag bekend. Delegatieleider Anatoli Kolesov meldde eveneens de intentie om beroep aan te tekenen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegen het lage niveau van de gymnastiekjurering in het algemeen. Nemov, olympisch kampioen aan de rekstok én allround in Sydney 2000, lukte maandag een mooie oefening, maar maakte een foutje bij de landing. De jury klasseerde hem uiteindelijk als 5e, en gaf het goud aan de Italiaan Igor Cassina (9,812 ptn).

Belga

Aanvankelijk had Nemov een kwotering van 9,725 punten gekregen, maar na 10 minuten van luid protest door het publiek, paste de jury zijn punten aan tot 9,762. De Internationale Gymnastiekfederatie (FIG) schorste eerder al de jury van de allroundcompetitie, die aan de Zuid-Koreaan Yang Tae-young een startwaarde van 9,9 had toegekend in plaats van 10. Daardoor ging de olympische titel naar de Amerikaan Paul Hamm, die ook na de schorsing van de jury zijn goud mocht behouden.

Het Grieks Olympisch Comité had ook al beroep aangetekend tegen de niet-kwalificatie van Vlasios Maras voor de finale van de rekstok, ondanks een foutloze oefening van de wereldkampioen 2001 aan dat toestel. Maras kreeg slechts 9,725 punten, terwijl de Duitser Fabian Hambuechen 9,737 toegekend kreeg voor een oefening waarin wel enkele foutjes zaten. De FIG verwierp het protest van de Grieken.