Slotceremonie wordt "bacchanaal"

De slotceremonie van de Olympische Spelen in Athene zondag zal een "bacchanaal" zijn, een feest waarop men drinkt, zingt en danst. Dat verklaarde artistiek directeur Dimitris Papaioannou dinsdag op een persconferentie.

Belga

De ceremonie begint om 20u15 (Belgische tijd) met een voorstelling van Griekse feesten uit verschillende regio's van het gastland, uitgevoerd door 2100 vrijwilligers. "De slotceremonie zal heel verschillend zijn van de openingsceremonie", legde de choreograaf uit. Het begin was gericht op de Antieke Oudheid en Griekenland, terwijl het slot een beeld wil geven van een "meer en meer homogene en geglobaliseerde wereld".

Enkele van Griekenlands bekendste zangers en een Grieks orkest zullen een optreden verzorgen, gevolgd door folkloristische groepen. Voor de gelegenheid zal het Olympisch Stadion omgetoverd worden tot een gouden graanveld, gemaakt van 45.000 aren.

De uitreiking van de medailles in de marathon voor mannen, de allerlaatste proef op de Spelen in Athene, zal tijdens de slotceremonie gebeuren. Vervolgens komen de atleten door elkaar de arena binnen, terwijl de sterkste momenten van de Spelen geprojecteerd worden op de reuzenschermen. Een percussie-orkest geeft het ritme aan.

Daarna wacht het protocolaire gedeelte met toespraken van de voorzitster van het organisatiecomité (ATHOC), Gianna Angelopoulos-Daskalaki, en van IOC-voorzitter Jacques Rogge. De volksliederen van Griekenland en van China, waar in 2008 de Spelen plaatsvinden, worden dan ook gespeeld.

Na het strijken van de olympische vlag wordt die door acht uitgelote vrijwilligers aan de burgemeester van Peking overhandigd. "Daarna zullen we op een emotionele manier afscheid nemen van de olympische vlam", besloot Pappaioannou.

De ceremonie wordt besloten met een feest waarbij iedereen danst, terwijl 250.000 ballonnen de lucht ingelaten worden.