Worstelen vrije stijl (v) - Merleni wint historisch goud

De Oekraïnse Irini Merlini is maandag in Athene de eerste vrouw in de olympische geschiedenis geworden die goud won in het worstelen vrije stijl. De discipline, die al sinds 1904 bij de mannen georganseerd wordt, stond voor het eerst bij de vrouwen op het programma.

Belga

De 22-jarige Merleni, die in de klasse tot 48 kg de Japanse Chiharu Icho met 3-1 vloerde, kon haar tranen op het podium niet bedwingen. Het brons was voor de Amerikaanse Patricia Miranda, na een 3-1 zege tegen de Française Angélique Berthenet. In de klasse tot 55 kg won de Japanse Saori Yoshida in de finale van de Canadese Tonya Verbeek (3-0). De Franse viervoudig wereldkampioene Anna Gomis won het brons tegen de Zweedse Ida-Theres Karlsson (3-0).

Een andere Japanse, Kaori Ico, het jongere zusje van Chiharu, versloeg in de finale van de klasse tot 63 kg de Amerikaanse Sara McMann (3-1). Het brons was voor de Française Lise Legrand die de Griekse Stavroula Zygouri versloeg.

In de klasse tot 72 kg zegevierde de Chinese Wang Xu in de eindstrijd met 3-1 tegen de Russin Gouzel Maniourova. De 18-jarige Wang had in de halve finales verrassend de vijfvoudig Japanse wereldkampioene Kyoko Hamaguchi verslagen. Die laatste pakte nadien wel brons.