Voetballers zoeken originele manieren om doelpunt te vieren

Voetballers zijn steeds vaker op zoek naar originele manieren om een doelpunt te vieren teneinde op die manier, in de sterk gemediatiseerde en gecommercialiseerde voetbalsport, op te vallen.

Belga

Dat schrijft Bart Vermylen (KUL) in zijn thesis communicatiewetenschappen. In het kader van zijn onderzoek bestudeerde hij 1,5 jaar lang in binnen- en buitenlandse wedstrijden het gedrag van spelers bij doelpuntsituaties.

Het triomfgedrag bij voetballers na een doelpunt is aangeboren. Volgens Vermylen zullen ze in dergelijke gevallen steeds hun dominante status zichtbaar maken door hun lichaam zo groot mogelijk te maken - armen hoog in de lucht, springen, mekaar omhoog heffen...- en veel activiteit te ontplooien (oerschreeuw, wegrennen...).

Tot in de jaren '50 en '60 werd dit reactiepatroon in West-Europa echter onderdrukt. Hieraan kwam een einde na contacten met voetballers uit zuiderse landen die allerlei dansen en acrobatieën introduceerden.

Sinds de "baby rock" van drie Braziliaanse voetballers tijdens de wereldbeker 1994 om het vaderschap van Bebeto te vieren, kent de originaliteit geen grenzen meer. Overal ter wereld gaan spelers andere spelers nabootsen, maar de vedetten willen door een "persoonlijke touch" bij het vieren van een doelpunt zich onderscheiden van andere vedetten. Het gevolg hiervan is echter dat de spontaniteit steeds meer plaats moet maken voor ingestudeerde nummers zoals boodschappen op witte t-shirts, het uitvoeren van een speciaal dans, vliegtuigje spelen, het maken van een salto...

Vermylen voorspelt echter ook dat de voetbalinstanties steeds meer beperkingen zullen opleggen om provocatief gedrag en spelbederf te voorkomen. Vooral de vierde scheidsrechter zal terzake een extra oogje in het zeil moeten houden. Zo is het al verboden om na een doelpunt de trui uit te trekken, op de dranghekken te klimmen...

In het verleden traden de voetbalbonden ook al op tegen bijvoorbeeld Robbie Fowler van Liverlpool die deed alsof hij een lijntje cocaïne snoof, en de Braziliaan Leandro die een urinerende hond imiteerde.

Nu in het nieuws