Anthuenis niet gelukkig met aantal buitenlanders in Belgisch voetbal

Bondscoach Aimé Anthuenis is niet zo gelukkig met het grote aantal buitenlandse voetballers in het Belgische voetbal, dat heeft hij vrijdag gezegd op de persconferentie in Brussel, waarop hij zijn selectie voor de vriendschappelijke interland tegen Noorwegen vrijgaf.

Belga

Van de 198 spelers die op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen in actie kwamen, kwamen er 117 uit het buitenland. Aimé Anthuenis vindt dat een spijtige tendens en roept de Profliga op daar iets aan te doen.

"Versta me niet verkeerd, ik heb niets tegen buitenlanders en wil geen kritiek uiten op de clubleiders. Als clubcoach zou ik ook al mijn mogelijkheden benutten, maar we moeten er over waken dat dit op termijn geen negatieve gevolgen zal hebben voor het Belgische voetbal in het algemeen en voor de ontwikkeling van het jeugdvoetbal in het bijzonder", vertelde Anthuenis.

"In België vond ik het evenwicht altijd ok en tot op zeker hoogte zelfs een verrijking, maar de balans helt nu over naar de verkeerde kant. Het is soms wat zoeken naar de meerwaarde en dat vind ik een gevaarlijke evolutie. Daarom wil ik als bondscoach aan de alarmbel trekken en de beleidvoerders er attent op maken dat het tijd wordt voor actie".

Anthuenis krijgt de steun van bondsvoorzitter Jan Peeters, die de technische commissie van de bond gevraagd heeft om het probleem te onderzoeken. De zaak werd ook op de agenda van het Uitvoerend Comité geplaatst. Peeters zegt in een communiqué dat hij in de komende dagen en weken concrete voorstellen verwacht om het probleem aan te pakken, ook al is hij zich bewust van de reglementaire en wettelijke bepalingen.

Peeters benadrukt dat hij bezorgd is over deze recente evolutie en dat hij er persoonlijk alles aan zal doen om het jeugdvoetbal te ondersteunen.