OS 2004: "Griekse coach wilde staatsdoping"

De in opspraak gekomen Griekse atletiekcoach Christos Tzekos zou zeven jaar geleden per brief de toenmalige socialistische regering van zijn land een dopingprogramma voorgesteld hebben. Zes miljoen euro moest het gaan kosten.

Belga

BR> Dat schreef de Atheense krant 'TO WIMA' zondag. Volgens het dagblad wilde Tzekos 150 Griekse topatleten onder zijn hoede nemen, om hen "supplementen toe te dienen die niet opgespoord konden worden". Nog volgens de krant heeft de regering het voorstel echter afgewimpeld. Tzekos ging zich daarna bezighouden met de sprintvedettes Kostas Kenteris en Ekaterini Thanou, die wegens een gemiste dopingcontrole zelf de Spelen voor bekeken hielden.

Volgens 'To WIMA' zou Tzekos in de affaire-Kenteris/Thanou een medeplichtige in het Griekse organisatiecomité (ATHOC) gehad hebben. Die had hem verzekerd dat Kenteris en Thanou op 12 augustus - één dag voor de openingsceremonie- aan een gemanipuleerde dopingcontrole zouden worden onderworpen. Daarbij zou de urine van Kenteris en Thanou met die van andere personen verwisseld worden. Het plan mislukte echter, omdat verrassend controleurs van het Wereld Antidoping Agentschap (WADA) in het olympisch dorp opdoken.